weegschaalMiddel- en kleine bedrijven (MKB-ers) hebben veelal dezelfde organisatorische vraagstukken als grote organisaties, maar niet altijd hebben zij een afdeling Personeel en Organisatie (P & O afdeling) voor het systematisch tekkelen van P & O-aangelegenheden. En organisaties die wel beschikken over een P & O afdeling kampen soms met het probleem dat de medewerkers niet altijd toekomen aan zulke problemen.

Uitbesteden

Uitbesteden van P & O vraagstukken aan een andere MKB-er, die ook werkzaam is op het gebied van P & O is soms een handig alternatief om verder te professionaliseren zonder de kosten al te hoog op te drijven.

Vraagstuk

Dat deed een MKB-er die rond de 30 medewerkers in dienst heeft en die plotseling geconfronteerd werd met verdwijning van zijn geautomatiseerde functieclassificatiesysteem door problemen met de computer. Door dit probleem konden nieuwe medewerkers niet optimaal worden ingeschaald terwijl bestaande medewerkers die van functie veranderden niet ingepast konden worden in het bestaande systeem.

Hulpvraag

“Hoe kunt u ons helpen?” was de vraag die gesteld werd aan Rubya Maduro van LERO Corporate Communication? “Ik heb uw naam gekregen van iemand uit een ander bedrijf. Zij was zeer te spreken over de manier waarop u ze had geholpen om hun functies te classificeren. Nu zijn hun salarissen veel eerlijker verdeeld, waardoor problemen op de werkvloer over oneerlijkheid in grote mate zijn afgenomen.”

Interventie

Na de offertefase waren wij begonnen met inventarisatie van de hard copy informatie die nog voor handen was. Wij hadden een huissysteem ontworpen welke ook handmatig kan worden bijgehouden. Na bespreking met alle leidinggevenden en stafmedewerkers werden alle functies herschreven en geclassificeerd vanuit een 7-tal gezichtspunten. In overleg met de Medewerker P & O werd een rangorde gemaakt. En deze rangorde werd gekoppeld aan het bestaande salarissysteem.

Opgelucht

Deze HR-medewerker is erg opgelucht dat ze dit traject kon uitbesteden. Nu kan ze meer tijd steken in al haar andere activiteiten terwijl problemen rond classificatie tot een minimum zijn gereduceerd.

Bent u geïnteresseerd in één of meerdere producten van LERO Corporate Communication? Schroom dan niet en neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.