UilVeel leidinggevenden beginnen hun functie op basis van de kennis die ze hebben verkregen gedurende hun opleiding gecombineerd met de waarden en normen die ze in hun opvoeding hebben meegekregen. In sommige situaties gaat het goed. Maar vaak leidt dit tot strubbelingen met name op het gebied van people management.

Dat was de ervaring van een leidinggevende die gedurende 6 weken een personal coachingstraject bij mij heeft doorlopen. Een van haar opmerkingen aan het eind van de sessies was: “Mi ta hopi satisfecho ku e pas mental ku mi a haña durante e periodo di coaching. Mi bida tabata sofoká pasobra pa mi tur kos mester ta nèchi i strukturá. I ta esei mi tabata eksiguí di tur hende rònt dimi. Awor mi sa ku mi manera di wak mundu ta úniko i ku otronan por wak mundu kompletamente otro. Ta na ami – komo hefe – pa stimulá nan pa tur dia atrobe logra metanan di e organisasahon.” (1)

Dat antwoord kwam uit het diepste van haar hart. Schoorvoetend was zij het traject ingegaan nadat haar leidinggevende gedurende een beoordelingsronde ruimte zag voor verdere upgrading. Naarmate het proces vorderde ging zij de aangeboden kans steeds meer waarderen.

“Anto nos a hari hopi!” (2) Met name herkenning van haar belemmerende overtuigingen, die effectieve samenwerking in de weg stonden, waren eye-openers. Zo was zij ervan overtuigd dat die ene medewerker die regelmatig stond te praten op de gang hard aangepakt moest worden.

“Nunka promé mi no a para ketu ku si e empleado tin tantu tempu pa klèts, ta pasobra sea e no tin sufisiente trabou pa hasi of e trabou no ta hasí na drechi!” (3)  Gedurende het traject kreeg zij vaardigheden aangereikt voor het voeren van een professioneel correctiegesprek waarin niet de persoon wordt aangevallen, maar het accent wordt gelegd op het afgeleverde werk. Er worden bij de afronding concrete afspraken gemaakt met de medewerker die zich nu gerespecteerd voelt omdat naar haar is geluisterd.

“ I mi a gusta hopi kon Rubya tabata hinka tur mi puntonan den un konteksto sosiologiko, sigologiko, organisatorio i spiritual. Ku material pa mi bai kune pa repasá e materia después”. “Mi a sali enrikesé for di e coaching. Ku un kaha di hèrmènt yen di abilidat pa kambia mayoría situashon problematiko den un win – win”! (4)

Heb je ook een gevoel van onbehagen? Klik dan hier voor aanvraag van een vrijblijvend intakegesprek.

Ad 1. “Ik ben erg tevreden met de mentale rust die de periode van coaching me heeft opgeleverd. Mijn leven was ingewikkeld want voor mij moest alles netjes en gestructureerd zijn. En dat eiste ik ook van iedereen om me heen. Nu weet ik dat mijn manier van kijken uniek is en dat anderen compleet anders tegen de wereld kunnen aankijken. En het is aan mij – als leidinggevende – om hen elke dag opnieuw te stimulerenƒ de doelen van de organisatie na te streven.”
Ad 2. “En we hebben veel gelachten.”
Ad 3. “Nooit eerder heb ik er bij stil gestaan dat als een medewerker zoveel tijd heeft om te kletsen, dat dat is omdat of zij niet genoeg werk heeft om te doen of omdat zij haar werk niet goed doet.”
Ad 4. “Ik vond het fijn dat Rubya al mijn punten in een sociologische, psychologische, organisatorische en spirituele contekst plaatste. Met materiaal dat ik mee kon nemen om deze onderwerpen verder aan te pakken.”
Ad 5. “Ik ben verrijkt uit de coaching gekomen. Met een gereedschapskist vol vaardigheden om de meeste probleemstituaties om te zetten in win – win.”